BOGATSTVO  JEZERA  KLAMATH

 

U nacionalnom parku Crater Lake na jugu države Oregon (SAD) smješteno je jedno od najvećih jezera na svijetu (pokriva 360 km2) - jezero Klamath. U njemu žive alge koje su, po mišljenju stručnjaka i sve više potrošača, dar nedirnute prirode, bogat izvor hranjivih tvari

 

Istraživači tvrde, da je modrozelena alga AFA (aphanizomenon flos aquae) najprirodnija i najbogatija hrana, koja je do sada otkrivena.

 

NETAKNUTA  PRIRODA

 

Klamatsko jezero leži na 1450 m nadmorske visine. Okružuje ga kaskadno gorje unutar kojeg se nalazi planina Shasta, 4317 m visok bijeli div i aktivni vulkan. Jedna od sedam svetih planina u svijetu, izuzetne moći. Vjeruje se da je mjesto kozmičke energije s velikom spiritualnom snagom, njena snažna energija zrači po cijelom prostoru. Lokalni Indijanci štuju je kao fizičku manifestaciju njihova Stvaraoca.

Posljednjih godina od kada se u cijelom svijetu saznalo za bogatstvo Klamatskog jezera i tajne svete planine, spomenuti se nacionalni park sve više obilazi. Sve više se “novodobnih” turista dolazi napajati oživljavajućim djelovanjem energiziranog prostora. Područje prirodnog spomenika ostalo je nedotaknuto, nadaleko nema industrije i prometnih cesta. Jezero i njegova okolica su očuvani i neoštećeni biotop, koji omogućuje život rijetkim biljnim i životinjskim vrstama.

 

PRIRODA  DAJE  NAJBOLJE

 

Zadnja desetljeća posebnu pažnju u  Nacionalnom parku, u jezeru, pobuđuje živa alga  AFA.

Živi samo u posebnim uvjetima ovog jezera. Pokušaji da se umjetno uzgoji nisu uspjeli. Alge se u jezeru napajaju bogatstvom mineralnih i mikro elemenata, kojih nema nigdje drugdje. Podneblje za razmnožavanje je odgovarajuće jer sunce sja 300 dana u godini. Krajnje niske zimske temperature (- 40º C) unište 99 % algi i tako pomognu preživjeti samo najsnažnijima koje se sljedeće godine opet obilno razmnožavaju. Zbog algi, u jezeru je zabranjeno kupanje i druge sportske aktivnosti.

 

NASTANAK  VULKANSKOG  PODRUČJA

 

Prije 7700 god. američki Indijanci bili su svjedoci vulkanske erupcije na gori Mount Mazama. Gornjih 1700 metara “odletjelo” je i njene dijelove bacilo u okolicu, a vulkanski pepeo razbacao se po cijeloj zemlji. Lava je prekrila 10000 km2 zemljišta s 10-metarskim slojem vulkanskog materijala. Njene komadiće pronašli su i u udaljenim područjima država Idaho i Calgaryja. U ždrijelu vulkana, koje je nastalo nakon eksplozije na vrhu planine, nastalo je Kratersko jezero (Crater Lake), najdublje jezero u sjevernoj americi sa 590 m dubine. Istraživači tvrde da je to najčišće jezero na zemaljskoj kugli.

 

Legendu o nastanku tog vulkanskog područja Indijanci su prenosili s koljena na koljeno i tako je preživjela više od 300 koljena. Kratersko jezero su skrivali od bijelaca i oni su ga otkrili tek 1853. godine, slučajno tražeći rudnik zlata.

Klamatsko jezero                              Mistična planina Shasta

klamatsko-jezero shasta

Pročitaj sve u word-u

Povratak na vrh