E mail prijateljima: Subject -  Spašavanje Istre HITNO - 10.-15. prosinac 2006.

         Isprika onim prijateljima koji su već dobili ovaj moj mejl. Oni koji su potpisali ne trebaju potpisivati ponovo. Zbog tehničkih razloga i zbog toga što organizatori nastoje sakupiti i zadnje potpise da dostignu brojku od 5000 potrebnih potpisa za trazenje raspisivanja referenduma, šaljem ponovo i još malo dopunjeno uz želje za najvišim dobrom svakog od nas. Eli

 Dragi prijatelji
 * * *   * * *  * * *
u nizu sinkroniciteta poredale su se poruke (e mailovi) koje pozivaju na zaštitu Prirode, pa je moja ovogodišnja - novogodišnja želja u duhu poziva da damo svoj doprinos.

Radostan nam svima Božić i
Svjetla i Sretna Nova 2007. Godina

neka je puna pozitivnih zaokreta,
sjajnih akcija za zaštitu postojećeg dobra, saniranja šteta,
iscjeljenja i vraćanja u prvobitnu i/ili novu ljepotu.
Postanimo i Budimo stvaratelji prelijepe budućnosti !

Eli
U privitku /attacmentu/

A) * Poruka Učiteljice Ching Hai - Božićno drvce i info o novoj Televiziji
B)  * Hitno - Peticija za spašavanje Istre - protiv gradnje Tvornice  za proizvodnju i izvoz kamene vune  "Rockwool". Svi su pozvani pridružiti se (potpisati peticiju)
* Prosvjed Građana za spašavanje jednog lijepog i rijetkog parka Rijeci - park na Potoku 2003. 
* Izvod iz 5 knjige Anastazijine s pozivom i porukom, korištenom i za ovu novogodišnju želju.
* Ova novogodišnja poruka za spašavanje Prirode u word dokumentu radi lakšeg čitanja

A) poruka Učiteljice Ching Hai i info o novoj Televiziji

"Molimo da proširite ovu poruku ljudima oko vašeg područja.
Kako se bliži Božićna sezona, Uzvišena Učiteljica Ching Hai podsjeća sve da ne naručuju prava božićna drvca koja su posječena za božićno ukrašavanje kuće.
Alternativni izbori uključuju umjetna drvca koja se mogu koristiti mnogo godina, ili stabalca u vazama koja se kasnije mogu zasaditi u prirodi. Slavimo ovaj značajni praznik poštujući Majku Prirodu i čuvajući okolinu."

 

B) Hitno - Peticija za spašavanje Istre

peticija na:
 http://petitiononline.com/istra/petition.html

http://www.saveistria.com/

Spašavajući Prirodu i Ljepotu, radilo se to o krasnoj Istri, o stepenicama kojima svakodnevno prolazimo, o jednom od rijetkih parkova u Rijeci,  o šumi u gorskom kotaru ..., dajemo doprinos spašavanju Domovine, Svijeta i Zemlje, a time spašavamo sami sebe.

Nismo bespomoćne marionete već pojedinci koji u sebi nose veliku moć, koja je ujedno i velika odgovornost za svaku misao, osjećaj, riječ, djelo, za svaki izbor ...! Svaka akcija u namjeri pozitivne promjene i doprinosa stvaranju ljepšeg, zdravijeg, sretnijeg svijeta vrijedna je i zato važna.

Ako se ova peticija slaže s vašom vizijom boljeg, ljepšeg, zdravijeg i sretnijeg svijeta imate priliku dati svoj glas (doprinos).

Zahvaljujem onima koji su pokrenuli ovu akciju, sačinili peticiju, i onima koji su je poslali ... i omogućili i meni da dam svoj doprinos potpisujući je, kao i svima onima koji će je potpisati i proslijediti dalje s namjerom općeg dobra. (vidi u privitku: Spašavanje Istre).  

Za  moje prijatelje koristim priliku poslati "Prosvjed građana" povodom spašavanja Parka na Potoku 2003.godine. Park je spašen i prekrasni Cedrovi pružaju rijetko utočište - malu oazu prirode za djecu, ljude i njihove kućne ljubimce.

Također šaljem izvod iz 5 knjige Anastazijine s pozivom i porukom "Budimo stvaratelji prelijepe budućnosti" , kao i ovo pismo "Novogodišnju poruku" u word dokumentu radi lakšeg i ljepšeg čitanja. 

S puno vjere i entuzijazma u "Svjetlo postojanje" 
Eli

U Rijeci, 10. - 15. prosinac 2006.

 

P.S.
       Tekst Peticije je i na engleskom tako da Peticiju ( kao i ove dodatke) možete pronijeti (poslati)  po cijelome svijetu.
       Oni koji se osjete pozvani i žele više doprinjeti i uključiti se dublje u akciju nek sa jave na e mail adresu iz peticije:  saveistria@gmail.com gospođi Mirjani Morosini   

   
**********************************************************************************************************

Oznaka: Nastavak spašavanja Istre - komadić krasne Prirode
Eli, Rijeka 21.12.2006.

Za Radost Božića i Novu Godinu 2007. i za sve sjajnije i ljepše Nove Godine koje dolaze

Pozivam sve prijatelje,

poznate i nepoznate, sve vas koji volite i želite Prirodu! Sve vas koji želite živjeti u zdravom okruženju, koji želite gledati ljepotu i udisati zdravi zrak. Sve vas koji ste spremni preuzeti odgovornost za svoje živote, živote vaše djece i sudjelovati u stvaranju "Svjetle Budućnosti", dajte svoj doprinos spašavanju Istre, potpišite peticiju, prošitite glas, nađite svoj izražaj kreativnosti za još veći doprinos. Poneke se stvari moraju učiniti SADA odmah, jer poslije ili sutra više nemaju taj značaj ili ih više uopće ne možemo učiniti, no život će nam uvijek ponovo i ponovo pružati nove prilike i nove izazove.

Ovaj čin više je od spašavanje Istre, to je čin spašavanja svekolike Prirode, to je izbor za zdrav razum, to je izražaj naše moći i odgovornosti da učinimo što možemo učiniti dajući sve od sebe za doprinos pozitivnim ciljevima koji uvijek uključuju opće dobro. Svaki je pojedinac pozvan, svaki je doprinos važan, svaka kapljica pomaže "Dugu tkati".

"Teče i teče, teče jedan Slap; što u njem znači moja mala kap? Gle, jedna Duga u vodi  se stvara, i sja i dršće u hiljadu šara. Taj san u  Slapu da bi mogo sjajti, i moja kaplja pomaže ga tkati". Cesarić

Osobno imala sam napornu godinu. Iako sam si rekla da je došlo vrijeme da se fokusiram na sebe i svoj trenutni cilj - financije, stara ljubav prema svekolikoj ekologiji, unapređenju kvalitete življenja i povišenju svijesti opet me privukla k sebi. Koristim ovu priliku s namjerom pomoći u buđenu, dati svoj doprinos povišenju svijesti, svijesti o tome da smo jedno s Prrodom, da spašavajući prirodu spašavamo sebe, svijest o tome da svakom  svojim riječju, djelom, osjećajem i mišlju stvaramo svoju stvarnost i svijet u kom živimo.

Koristim priliku izraziti duboko poštovanje i zahvalnost Mirjani Morosini, ženi koja je pokrenula ovu akciju i koja iz Washingtona kordinira njome, pored svih svojih obveza.

Kako prošli vikend (16.-17. prosinac 2006.)  nisu prikupili ostatak do 5000 potpisa ovaj vikenda ce se potpisivanje odrzati ponovno subotu (cijeli dan) u pulskom Mercatoru, na ulazu. Ako se dobije stand, taj isti dan ce se potpisivati i na Gradskoj trznici u Puli, kod fontane u blizini ribarnice ...

Istriani i prijatelji Istre koji ste u blizini dođite dati svoj doprinos akciji spašavanja Prirode, ostali učinite to preko interneta, nađite i druge načine, budite kreativni.

Zahvaljujem svim prijateljima koji su mi svojim povratnim mejlovima i entuzijazmom davali dodatnu energiju. Naime kad dobivam povratne mejlove prijatelja sa njihovom zahvalom što su bili u prilici dati doprinos ovoj akciji srce mi se raduje i to je pravo gorivo za dalnji entuzijazam. Hvala vam svima u ime Istre i Kvarnera, u ime cijele planete Zemlje.

Direktor ureda tvrtke AquaSource u Rijeci, čiji sam ja distributer, ugodno me iznenadio, angažirao se više od samog potpisa peticije, iskoristio je dio mog teksta, dao si truda dodao svoj i napravio svoju kreaciju i poslao svojim prijateljima. E to volim. Pozivam svih da izraze svoju kreativnost. Inače Tvrtka Aquasource "nudi isključivo prirodne nutricionističke proizvode" i moju omiljenu AFA - u Klamatsku algu. U privitku šaljem "AFA dr. Papazova A4" - kratak isječak iz itervjua s dr. Papazovom, iz kojeg ćete moći vidjeti zašto Klamatsku algu volim i zašto je smatram važnom u ovim vremenima velikih i brzih promjena kada nam je pomoć i podrška koju nam nosi potrebna i dobrodošla.  

Završila bih Anastazijinom porukom "Budimo stvaratelji prelijepe budućnosti" 
ELI    (tel/faks: 00385 (0)51 677-331; gsm: + 091 722 37 00; eli.jaska@ri.t-com.hr)                  

 

Draga Eli,
Hvala na informaciji za spas Istre. Iz gore priloženog vidljivi su novi potpisnici. Mail je proslijeđen u USA, Ljubljanu, Torino, Milano i  dalje.... Robertino 

Poštovani,
Prije blagdana imate zadatak, obvezu i zadovoljstvo
sudjelovati u potpisivanju Peticije za spašavanje Istre.

"...ni sva zlata ni srebra, ni svi ljudski životi ne mogu biti plaća tvojo čistoj lipoti"

Proslijedite mail dalje.
  
Hitno - Peticija za spašavanje Istre

peticija na:
 http://petitiononline.com/istra/petition.html

http://www.saveistria.com/
Mirjana je dodala je novu stranicu na saveistria.com: pa je pogledajte
http://www.saveistria.com/NOVOSTI.html


Spašavajući Prirodu i Ljepotu, radilo se to o krasnoj Istri, o stepenicama kojima svakodnevno prolazimo, o jednom od rijetkih parkova u Rijeci,  o šumi u gorskom kotaru ..., dajemo doprinos spašavanju Domovine, Svijeta i Zemlje, a time spašavamo sami sebe.
                        Nismo bespomoćne marionete već pojedinci koji u sebi nose veliku moć, koja je ujedno i velika odgovornost za svaku misao, osjećaj, riječ, djelo, za svaki izbor ...! Svaka akcija u namjeri pozitivne promjene i doprinosa stvaranju ljepšeg, zdravijeg, sretnijeg svijeta vrijedna je i zato važna.
                        Ako se ova peticija slaže s vašom vizijom boljeg, ljepšeg, zdravijeg i sretnijeg svijeta imate priliku dati svoj glas (doprinos).
Zahvaljujem onima koji su pokrenuli ovu akciju, sačinili peticiju, i onima koji su je poslali ... i omogućili i meni da dam svoj doprinos potpisujući je, kao i svima onima koji će je potpisati i proslijediti dalje s namjerom općeg dobra. (vidi u privitku: PISMO Spašavanje Istre HITNO).  
Za  moje prijatelje koristim priliku poslati "Potok prosvjed 2003" povodom spašavanja Parka na Potoku 2003.godine. Park je spašen i prekrasni Cedrovi pružaju rijetko utočište - malu oazu prirode za djecu, ljude i njihove kućne ljubimce.
            Također šaljem izvod iz 5 knjige Anastazijine s pozivom i porukom "Budimo stvaratelji prelijepe budućnosti", poziv još jedne krasne žene za spašavanje božićnih drvca - Učiteljice Ching Hai,  kao i ovo pismo "Nastavljamo spašavanje Istre" u word dokumentu radi lakšeg i ljepšeg čitanja. Za prijatelje koji ne znaju hrvatski kratka obavijest uz čestitku na engleskom jeziku "English Save Istria". 
S puno Vjere i Entuzijazma u "Svjetlo Postojanje" 
Eli
U Rijeci, 10. - 21. prosinac .2006.

P.S. Tekst Peticije je i na engleskom tako da Peticiju ( kao i ove dodatke) možete pronijeti (poslati)  po cijelome svijetu.
       Oni koji se osjete pozvani i žele više doprinjeti i uključiti se dublje u akciju nek sa jave na e mail adresu iz peticije:  saveistria@gmail.com gospođi Mirjani Morosini   
       
Srdačan pozdrav,
 AquaSource d.o.o. Riva 8/l, 51000 Rijeka – Croatia;
Tel: +385 (0)51 324 270;Fax: + 385 (0)51 215 340 * e-mail: info@aquasource.hr

**********************************************************************************************************

Oznaka: PISMO - Spašavanje Istre HITNO
Rijeka, Eli, 10.- 21. prosinac 2006. god.
HITNO

 

peticija na:
 http://petitiononline.com/istra/petition.html

http://www.saveistria.com/
Novu stranica od 21.12.2006.  na saveistria.com:
http://www.saveistria.com/NOVOSTI.html
   

Pozdrav svima!

Slijedi tekst o Tvornici za proizvodnju i izvoz kamene vune "Rockwool" koja se upravo gradi u srcu Istre! U centru jedne od najplodnijih istarskih dolina, između s jedne strane zakonski zaštićenog krajolika ( 570 ha), a s druge strane Parka prirode Učka, gradi se najveća tvornica kamene vune na svijetu. Pićanska  općina prodala je  (poklonila) 51 ha plodnog zemljišta po simboličnoj cijeni od 1.98 eura po metru kvadratnom danskom  proizvođaču kamene vune tzv. Rockwool - u. Proces proizvodnje kamene vune  vrlo je riskantan po okoliš i krajnje opasan po ljudsko zdravlje. Čak i iz manjkave "Studije o utjecaju na okoliš" koju je  naručio Rockwool, a izveo Ekoenerg d.o.o. iz Zagreba, saznajemo niz više nego alarmantnih podataka.

Iz tri dimnjaka (75m, 30m i 10m visokih ) sprovoditi će se emisija znatnih količina:  sumpornih oksida (godišnje najmanje 2 700 tona), koncentriranih  kiselina (1000 tona),  ugljikovog monoksida - osobito otrovnog i bezmirisnog plina (600 tona),  nepoznate količine  iznimno otrovnih spojeva teških metala, dioksina, amonijaka, kancerogenih organskih spojeva poput formaldehida i fenola (plinovi neugodna mirisa), vrlo toksične prašine iz većeg dijela  postrojenja ect ... Tvornica  bi  prema Studiji trebala ispuštati 200%, 300% pa i  500% veće količine navedenih tvari i spojeva iznad dopuštenih razina prema evropskim propisima, a za sumporne okside (sumporna kiselina, kisele kiše) čak i 3 600%  iznad dopuštenog. Za proizvodnju bi se koristilo najmanje 75 000 tona koksa godišnje. Podsjećamo da u okolici već postoje:  Cementara ( 30 km udaljena) koja koristi 40.000 tona ugljena godišnje, Vapnara (10 km)  koristi 20.000 t ugljena godišnje i Elektrana ( 8 km) koja koristi 600.000 tona ugljena godišnje. Studijom izostavljeni visokokancerogeni ugljikovodici (PAH), zatim teški metali  (ponajprije živa i kadmij) i neke bitne informacije, imale su za cilj prikriti prave razmjere  onečišćenja i opasnosti po zdravlje građana. Tvornica bi radila 333 dana u godini, 24  sata na dan. Za početak bi lokalnim cestama neprekidno prometovalo 140 kamiona na dan a za par godina  kada se tvornica proširi, tj. dublira, taj broj bi bio 252 kamiona dnevno.

Lokacija na kojoj se tvornica upravo gradi je konkavna dolina u podnožju Učke gdje je slabo strujanje zraka, a  osobito pri oblačnom vremenu. Pri proizvodnji kamene vune oslobađa se velika toplina, tolika da  e dovesti do topljenja snijega na Učki. Isto tako, lokacija tvornice je iznad i pored nekih od najveših podzemnih vodotokova tako da je realna mogućnost da će emisije iz proizvodnog  procesa trajno zagaditi lokalne i cjelokupne istarske vodotoke (krš, porozno tlo) i ozbiljno  ugroziti zdravlje svih stanovnika Istre pa i šire. Već sada je u Istri stopa određenih vrsta raka za 50% viša nego u ostatku RH. Zavod za javno zdravstvo Pula već sada skriva podatke analize vode (nisu dostupne ni novinarima ni građanima Istre). U radijusu od samo 10 km koji se navodi  kao "impact zona" Rockwoolovih emisija nalazi se 30-tak  agro-turističkih gospodarstava koji  su uzeli kredite od države, a sada im se tu dovodi teška industrija ( PRAVNA DR?AVA?). Zanimljivo je i napomenuti da su uz prodaju zemljišta lokalni političari i hrvatska vlada Rockwoolu velikodušno zajamčili i niz dodatnih koncesija. Općina Pićan je oslobodila Rockwool  plaćanja 5,7 miliona eura koje su oni bili dužni platiti za komunalni doprinos i druge naknade, a uz  to im oprostila plaćanje poreza na dobit na 10 godina. Isto tako HEP se obavezao izdvojiti  2,75 milijuna eura iz svog džepa kako bi preuredio trafostanicu za potrebe tvornice. Dakle kada  se sve zbroji, ispada da su hrvatska vlada i općina Pićan u stvari platili Rockwoolu kako  bi došo u Istru. 

Postavljaju se pitanja: - Zašto je jedna od najplodnijih lokacija u Istri  prodana za tako smiješan iznos, manji čak od iznosa koji je Slovenska vlada tražila od 
Rockwoola za lokaciju u podnožju nuklearke Krško? - Kako se ova sumnjiva  investicija uklapa u  viziju Istre kao turističke destinacije i "očuvanja biološke i
krajobrazne raznolikosti"  koja se spominje u nedavno završenom nacrtu "Regionalnog operativnog  programa" Istarske  županije? - Kome je u interesu da se zbog jedne tvornice kamene vune žrtvuje zdravlje i egzistencija svih  građana Istre? Mole e svi da ovo pismo proslijede dalje svojim prijateljima i poznanicima  koji su ekološki malo osvješteniji, a osobito onim prijateljima koji rade u medijima i turizmu.  Što više ljudi bude upoznato sa stanjem stvari - to bolje. Isto tako svi oni koji smatraju da na neki način mogu pomoći i doprinijeti zaustavljanju projekta  Rockwool preko saveistria@gmail.com mogu stupiti u kontakt te isto tako potpisati i internet-peticiju.

Sve ovo je jako hitno. Tvornica se već gradi i do ljeta 2007 bi trebala  biti gotova. Ona je samo  prva u nizu prljavih investicija koje sadašnja istarska vlast ima  namjeru instalirati u Istri.  Ako Rockwool počne s radom lančano za sobom povlači i gradnju Plomina  III (sadašnja energija neće biti dovoljna za rad tvornice) te lako moguće terminal za ukapljeni plin  koji  snizuje  temperaturu mora za ca 6°C, a biti će postavljen u Plominski ili u Rački zaljev  ili u Omišalj na Krku. Isto tako spominje se i tvornica asfaltnih baza koja će se graditi vjerojatno u blizini Rockwoola  itd. Suvišno je spominjati što će se dogoditi s turizmom ako se  ovaj mračni scenarij počne  odvijati.

 

 

Povratak na vrh