PRIMORDIAL FOOD   -   prvobitna, praiskonska hrana

 

Kratki sažetak iz prijevoda članka iz knjige "Primordial Food" Christian Drapeau, MSc.

 

Upućujemo na članak "C. Drapeau MSc - Primordial Food - Matične stanice (4)"    

 

 

AFA stimulira mobilizaciju matičnih stanica

 

         Pod pritiskom političkih okolnosti velika se pažnja u zadnje vrijeme poklanja pitanju korištenja embrionalnih matičnih stanica za znanstvena istraživanja i za razvijanje terapija za različita oboljenja.

 

            EMBRIONALNE MATIČNE STANICE (EMS) su stanice uzete od embriona, a imaju skoro neograničenu sposobnost  regeneracije i transformacije u bilo koju vrstu stanice tijela. U embrionu one su osnovni prethodnici svih stanica, čija je namjena pretvoriti se u stanice mozga, srca, mišića, kože, kostiju itd. Kada se transplantiraju u organizam odraslog čovjeka, embrionalne matične stanice imaju sposobnost liječiti i obnavljati svaki organ u kojem su transplantirane, što ih čini nevjerojatno korisnim sredstvom za liječenje različitih degenerativnih bolesti. Liječenje s embrionalnim matičnim stanicama kod nekih je oboljenja već dokazano, a značajna poboljšanja tek se očekuju kod najrazličitijih degenerativnih oboljenja, kao što su Parkinsova bolest, diabetes, srčana oboljenja i degeneracije nervnog sustava.

 

                        Informacija o potencijalima embrionalnih matičnih stanica pojavila se šezdesetih godina i doživjela puni razvitak u osamdesetim. Višegodišnja znanstvena istraživanja s EMS naišla su na značajna suprostavljanja etičkog karaktera zbog korištenja stanica živih ljudskih embriona, kao i zbog široko otvarenih vrata za istraživanja koja daju mogućnost genetske manipulacije. Kao alternativa ovoj etičkoj dilemi, pojavljuju se brojni dokazi nagomilani  posljednjih godina, koji potvrdjuju da MATIČNE STANICE KOŠTANE SRŽI odraslog organizma (OMS - odrasle matične stanice) imaju višestruki potencijal, sličan onome EMS, što dovodi do hipoteze da stimuliranje in situ (na mjestu) pokretanja matičnih stanica koštane srži može predstavljati efikasno sredstvo za liječenje različitih degenerativnih oboljenja  . . .

 

              Zaključak: oslobođenje OMS stimulirano u produžetku pet dana nakon infarkta pokazalo se dostatnim za skoro  potpuno ozdravljenje …

 

                        Pretpostavlja se da se slično pokretanje matičnih stanica koštane srži i posljedična regeneracija tkiva vrši i u mozgu . . .

              Provedena su istraživanja s ciljem utvrđivanja da li matične stanice, injektirane intravaskularno, ili oslobođene endogeno iz krvi koštane srži, mogu premostiti barijeru između krvi i mozga,  migriraju i iza toga se diferenciraju u stanice mozga. Dokazano je da su matične stanice koštane srži, zajedno sa monocitima i fagocitima,  u stanju premostiti barijeru između krvi i mozga i stići u mozak . . .

 

              Autori izvještavaju: Naši rezultati jasno govore da matične stanice koštane srži odraslih mogu doći do mozga odraslih i dobiti karakteristike neurona centralnog nervnog sustava. /Ibid/ . . .

 

              Autori pretpostavljaju da matične stanice koštane srži mogu migrirati prirodno u određene predjele mozga rađajući različite vrste nervnih stanica, što pretpostavlja daleko veći regenerativni potencijal nervnog sustava od tradicionalnih očekivanja.

 

         Na osnovi informacija dobijenih od različituh naučnih timova, Jensen i dr. … neodavno su predstavili svoju "MATIČNO - STANIČNU TEORIJU ZA OZDRAVLJENJE REGENERACIJU i OBNAVLJANJE". Ova revolucionarna teorija pretpostavlja da matične stanice koštane srži napuštaju koštanu srž i putuju tijelom vodeći brigu za liječenje i regeneraciju povređenih organa u toku cijelog života individue. S druge strane matične stanice koštane srži odraslih mogu biti prirodni mehanizam koji tijelo čoveka koristi za liječenje, regeneraciju i obnavljanje. Suglasno ovoj teoriji nije potrebno uzimati embrionalne matične stanice zbog obrade i injektiranje u čovjeka. Regeneriranje se može izvršiti jednostavno preko stimuliranja i oslobađanja matičnih stanica koštane srži i njihovim kretanjem ka tkivu. U tom položaju zadatak je pronaći prirodne spojeve, sposobne oslobađati i pokretati matične stanice. Takvi spojevi mogli bi se koristiti za svakodnevno poticanje prirodnog mhanizma za liječenje i regeneraciju.

 

         Jedini takav spoj, poznat do sada je AFA, za koju je nedavno dokazano da stimulira oslobađanje i migraciju matičnih stanica. Ustanovljeno je da doza od pet grama AFA alge povećava broj cirkulirajućih matičnih stanica. Na osnovu ovih podataka nedavno je dodjeljen patent za korištenje AFA alge za liječenje  Parkinsa, Alzheimera, diabetesa,  multiple skleroze, oporavak nakon srčanog infarkta i regeneracija.

 

* * * * * * * * *

 

AFA je skraćenica latinskog naziva za Klamatsku algu

/Afanizomenon flos aqua - nevidljivi vodeni cvijet/

Zašto je  AFA dobar izbor kao hrana i kao lijek 21. stoljeća?

PRIRODNA, CJELOVITA, DIVLJA, JEDINSTVENA.

U literaturi poznata kao "Eliksir za um - mozak" i "Zelena krv Planeta"

 

Povratak na vrh